1. Nu ai viaţa la care visezi? Casa, maşina, jobul, relaţia pe care o doreşti? Uită-te la ceea ce ai deja, nu la ceea ce îţi lipseşte, mereu va exista ceva ce nu ai, ceva mai bun sau poate mai nou. Priveşte în jurul tău: ce ai chiar acum în viaţa ta şi ai impresia că ţi-e garantat? Sunt oameni care visează azi la normalitatea ta. Fii recunoscător.
2. Eşti furios că lumea este nedreaptă? Că ceilalţi ţi-au greşit sau că nu te înţeleg? Fii tu cel care face lucrurile altfel. Respectă-i pe ceilalţi, aruncă hârtia aia la coş, fă-i un compliment doamnei de la ghişeu, dă bună dimineaţa vecinului tău, mulţumeşte celui care ţi-a făcut loc în trafic. Furia este asemeni unui foc interior, ea poate să distrugă sau poate să fie combustibilul care te ajută să schimbi ceva în lumea şi în viaţa ta. Foloseşte-o pentru a construi.
3. Eşti copleşit de greutăţi, de emoţii puternice, de situaţii stresante din care nu ştii cum o să mai ieşi la lumină? Aminteşte-ţi că toate trec. Atacul de panică pe care îl ai acum, ruşinea pe care ai trăit-o la petrecerea la care ai stat stingher într-un colţ, durerea acută a despărţirii de cineva iubit şi perioada stresantă prin care treci, va trece. Panta rhei: totul curge.
4. Crezi că mâine vei face lucrurile mai bine sau că vei fi mai pregătit decât azi? Că prietenii tăi te vor invita mereu în oraş, că vei avea timp pentru hobby-ul ăla, pentru vacanţa aia pentru care acum nu e momentul, ci atunci când se vor rezolva toate problemele? Crezi că problemele se vor rezolva vreodată cu totul? Nu aştepta momentul perfect: ieşi astăzi din casă, începe de joi activitatea aia, citeşte când poţi, mergi la întâlnirea aia, trimite CV-ul ăla, doar aşa. Momentul perfect s-ar putea să nu vină niciodată.
5. Simţi că mereu "trebuie" să faci câte ceva? Că ai rămas în urmă cu lucrul ăla de care te-ai apucat? Că "trebuie" să înveţi pentru examenul ăla, să te vezi cu persoanele alea, să scrii articolul ăla şi tu nu ai chef? Aminteşte-ţi că toate sunt posibile alegeri: a face sau a nu face ceva. Tu alegi să stai peste program, să amâni proiectul ăla, să rămâi la jobul care nu ţi se potriveşte sau în relaţia în care nu te simţi apreciat. Înlocuieşte "trebuie" cu "eu aleg" şi atunci vei deveni stăpânul vieţii tale. Tu ce alegi să faci sau să nu faci azi?
6. Eşti dezamăgit de oameni, de relaţiile pe care le ai cu ceilalţi, pe care îi credeai altfel? Te-a supărat prietenul tău care nu ştia ce preferinţă ai, fiindcă nu i-ai spus? Sau colegul acela care te evită şi nu-ţi mai răspunde la mesaje? Ai presupus că toată lumea simte şi face lucrurile ca tine? Nu mai presupune, întreabă. Vorbeşte despre tine şi nevoile tale la persoana întâi: "Eu prefer asta" "Mie mi se pare că" "Eu simt că" "Asta nu mi se potriveşte" "Tu ce părere ai?" “Tu cum preferi?”. Se poate să fii surprins, asumarea ta îi va face pe ceilalţi să te respecte mai mult şi să fie ei înşişi mai confortabili cu tine. Comunică.
7. Simţi că ai dreptate şi că celălalt greşeşte? Că dacă îi accepţi perspectiva, îţi cedezi puterea şi îţi aduci astfel un prejudiciu? Cele mai multe conflicte se nasc din frică şi orgoliu. Relaţia este ca un elastic de capătul căruia tragem fiecare. Dreptatea absolută pe care o cauţi şi pentru care te lupţi adesea, este pe undeva, singurătate absolută, căci nimeni nu va vedea lucrurile exact ca tine, în afară de tine. Acolo unde lupta începe, bunătatea nu mai are loc. Ai grijă să nu rămâi singur cu dreptatea în mână.
8. Te simţi plictisit? Priveşti în jurul tău şi parcă nimic nu este demn de interesul tău? Simţi că totul e monoton şi că le-ai văzut probabil pe toate, deşi încă nu ai împlinit 90 de ani? Că dacă relaţia ta nu mai e nouă şi săptămâna asta nu mergi la vreun eveniment, viaţa îşi pierde strălucirea, iar a sta tu cu tine e oricum, neinteresant? Fă ceva diferit: petrece timp cu tine, începe un jurnal, schimba ruta pe care te întorci acasă, cumpără produse de la magazinul local, dă o şansă filmului ăluia alb-negru. La final s-ar putea să descoperi că şi tu şi lumea, sunteţi mai mari decât credeai.
9. Eşti dezamăgit că idealul pe care îl aveai despre viaţa ta nu s-a împlinit, ba chiar pare atât de departe de tine? Poate că voiai să călătoreşti mai mult, să ai acum o familie a ta sau independenţa financiară la care vizezi de mult. Sau poate ai fi vrut ca părinţii tăi să fi fost altfel, mai iubitori şi să-ţi fi găsit până acum drumul în căutarea căruia iata că încă eşti. Şi totuşi, dacă eşti exact în locul în care era nevoie să fii acum, ca astfel, să creşti? Aşteptările tind să amplifice suferinţa, aminteşte-ţi că nu poţi schimba decât ceea ce accepţi. Prezentul este exact aşa cum poate fi acum.
10. Te dispreţuieşti fiindcă acum puteai fi altă versiune a ta, mai bună? Nu ai dat încă jos kilogramele alea? Nu ai învăţat a 3-a limbă străină? Încă te chinui cu jobul care nu îţi place? Fii bun cu tine şi arată compasiune şi părţii din tine care astăzi nu este perfectă. Critica rareori motivează din ce am aflat, iar a nu te judeca atât de aspru, nu înseamnă automat că te vei opri din evoluţie. Pe măsură ce faci loc înăuntrul tău pentru imperfecţiunea ta, vei putea face loc şi pentru imperfecţiunea celorlalţi. Avem nevoie de iubire, mai ales atunci când ne iubim mai puţin.
Îţi urez să ai un An Nou cu începuturi frumoase şi să fii însoţit mereu în calea ta de Recunoştinţă, Energie, Răbdare, Curaj, Asumare, Comunicare, Bunătate, Curiozitate, Acceptare şi Compasiune.
La mulţi ani fericiţi!
Monica
Comments